sportkacsák és egyéb állatságok a sport világából

Sport Kocsma

Sport Kocsma

Bronzérem csokiból

2016. augusztus 31. - SportKocsmázó

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) fair play díjra javasolja Lőrincz Viktort a riói olimpián tanúsított magatartásának elismeréseként, hogy azok után is sportemberhez méltóan viselkedett, hogy megfosztották a szőnyegen kiharcolt bronzérmétől - olvasható a szövetség sajtóközleményében.

Amit viszont egyelőre még nem publikáltak - belső információink szerint "legyen meglepetés" -, hogy Lőrincz Viktor számára készülnek még egy ajándékkal is. A birkózó ugyanis megkapja az olimpiai bronzérem másolatát, ráadásul csokiból.

Lesz mibe harapni...

20160831_rio_bronz.jpg

Kötelező lesz a vigasztalás a mérkőzések után

A World Challange Cup döntőjében 1-0-ra győzött a Barcelona serdülő csapata a japán Omija ellen. A mérkőzés lefújását követően a japán kissrácok elsírták magukat, nehezen dolgozva fel a vereség tényét. A katalán gyerekek vigasztalták őket, nemes gesztusról téve tanubizonyságot.

A történtek hatására a FIFA a következő nagy labdarúgótornákon kötelezővé tenné a vesztes csapat játékosainak ölelgetését, vigasztalását a felnőttek között is. Alig várjuk, hogy az elpityeredő Cristiano Ronaldót megölelgesse majd valaki.

20160830_vigasztalas.jpg

Új családi sport: babakocsi rally (video)

Eszes (és valószínűleg rettentő lusta) amerikai édesanya kitalálta a frankót. Gyerekét a babakocsiban az autója mellett fogva utaztatta jó ideig. Az internet népének annyira bejött az ötlet, hogy azonnal készült is az új családi "sporthoz" szabályzat, amit el is juttattak az Amerikai Sport Minisztériumba, ahol a napokban döntenek is majd róla, hogy sportként beregisztrálják-e ezt a furcsa időtöltést.

Néhány részlet a szabálykönyvből:

  • a gépkocsi 20 km/óránál gyorsabban nem mehet
  • a babakocsiban max. 2 éves gyermek utazhat, könyök- és térdvédővel, speciális sisakkal
  • a pályán nem lehetnek egy centiméternél nagyobb gödrök, bukkanók
  • az autót vezető személy nem érintkezhet a babakocsival, azt csak az anyósülésen utazó társa foghajta
  • a babakocsira nem lehet rászerelve semmiféle elektronikus vagy benzinmotoros rásegítés
  • ha a gyermek elsírja magát a célba érésig, az időt törölni kell

Kemény. Itt pedig a videó a tesztpályáról:

Dzsudzsák: lepelben nem könnyű focizni

Nekünk adott először exkluzív interjút Dzsudzsák Balázs, a nyáron az arab Al-Wahda csapatához szerződött magyar válogatott játékos.

- Hogy érzed magad az arab ligában? Nagyon más, mint Európa?

- Igen, teljesen más és nem csak az itteni foci színvonala, játékosai miatt. Gondold el például, hogy nekünk igazodnunk kell az arab hagyományokhoz a pályán is, emiatt ilyen hatalmas fehér vagy fekete leplekben edzünk és játsszuk is a mérkőzéseket. Hidd el, rettenetesen nehéz akár még cselezni is, olyan mintha egy menyasszonyi ruhában próbálnék a jégen piruettezni.

- Akkor a játékvezető is csak a számotok alapján tud megkülönböztetni benneteket a pályán...

- Hát, nem egészen. Itt tilos a számok viselése bármilyen ruhadarabon, ez alól a sportolás, mint szabadidős tevékenység sem kivétel. Tehát nincsenek rajtunk számok, gyakorlatilag tök ugyanúgy nézünk ki a pályán, még a nézők sem tudják, hogy melyik játékos kicsoda. Egészen addig, amíg a játékvezető a hivatalos mérkőzés naplót írja, tehát ha sárga, piros lapot kaptunk, vagy valamelyikünk gólt szerzett, meg persze a cseréket is. Ilyenkor az érintett játékosnak hangosan el kell ordítania a nevét, így a bíró is tudja, hogy mondjuk a Dzsudzsák rúgta a gólt.

- És sikerült már a gólszerzés?

- Edzésen már igen, de akkor is csak az ötösön belülről, eszméletlen bénák ezek a leplek, ne tudd meg. Esélytelen, hogy ezekben a tizenhatoson kívülről becsavarjak egy szabadrúgást, vagy ollózzak egy szépet a kapura. Szóval el vagyok keseredve, de legalább kaptam egy szép tevét, hogy azzal járjak edzésre.

- Mik a jövőbeli terveid?

- Mindenekelőtt le kell tennem a teve jogsit (ahogy én hívom, hivatalosan egyébként Párosujjú Patás Vezetői Engedély), mert így csak segítséggel tevegelhetek a városba, szóval kicsit macerás edzésre menni. A kocsiktól el vagyok tiltva, az itteniek azt mondják, hogy nyugati szellemekkel van tele minden motortér, ami rendkívül káros a sportolók teljesítményére (itt egyáltalán nem ülnek a sportolók kocsiba emiatt). Úgyhogy még szokom az itteni szokásokat, ami nem egyszerű, de szeretném teljesítményemmel felhívni a nagyobb klubok figyelmét, hogy a következő bajnokságot ismét egy patinásabb klubnál kezdhessem.

- Melyik klubokra gondolsz, ahová szívesen átigazolnál jövőre?

- A Tom Tomszk Oroszországban például egész szimpatikus, de a kínai ligában is vannak jó csapatok. De ha mégis Európa, akkor az AEK Larnaka vagy a Qabala lehetne a befutó ideális esetben. Alig várom.

20160828_al-wahda.jpg

Nőgyógyásza is volt az albán férfi (!!!) kézilabdacsapatnak

Egyre több sportklub bukik el napjainkban Albániában, miután a sportminiszter átfogó - leginkább korrupcióellenes - vizsgálatokat indított több első osztályú labdarúgó, kézilabda és vízilabda klub ellen.

A klubok 90%-ában találtak visszaélést, rendszerint hamis számlákra fizettek ki nagyobb összegeket, amik persze valamelyik vezető zsebében landoltak később.

A legmegdöbbentőbb esetről azonban most számolt be az albán sajtó. Az egyik meg nem nevezett első osztályú férfi kézilabda csapat számláit, kifizetéseit átvizsgálva jutottak el minden idők egyik legfurcsább szerződéséhez.

A férfi (igen, férfi) kézilabdacsapat papíron ugyanis nőgyógyászt is alkalmazott, akinek az elmúlt 3 év során több ezer eurót fizettek ki, természetesen nem létező orvosi cégnek.

Hogy mire kellett (volna) a nőgyógyász, jobb ha nem is tudjuk...

(Képünk természetesen csak illusztráció.)

20160825_alban_kezilabda.jpg

A játékvezető döntött 32 büntető után

32 tizenegyes után dőlt csak el a minap az angol ligakupa Derby County - Carlisle United összecsapása. Az eset pikantériája 16-16-os állásnál következett, ugyanis már nem volt játékos, aki elvállalta volna a következő rúgást, így a hazaiak kispadja rendhagyó megoldást választott:

"Megkértük a mérkőzést vezető Phil Jones játékvezetőt, hogy rúgja ő nekünk a következő tizenegyest, mert már szerettünk volna túl lenni az egészen és a játékosok is egyre feszültebbekké váltak. A játékvezető legnagyobb meglepetésünkre elfogadta a felkérést - nyilván neki is lett volna jobb dolga, mint még 30 tizenegyest végignézni - és odaállt a labda mögé. Az pedig, hogy végül értékesítette is a tizenegyest, az ellenfél pedig kihagyta, már csak hab a tortán. Mi vagyunk az első csapat, aki a bíró büntetőjével ment tovább. Egyébként gondolkozunk Phil Jones leigazolásán, jól jönne később hasonló esetekben a jó rúgótechnikája" - árulta el az angol sajtónak a Derby vezetőedzője a mérkőzést követő sajtótájékoztatón.

Döbbenet.

20160824_derby.jpg

Kakaskergetés az új sportőrület

Új sportág kezdi szárnyát bontogatni, egyelőre Ázsiában. A sport lényege, hogy egy bedrogozott kínai kakast kell a játékosoknak megadott idő alatt bekergetni az ellenfél kapujába. Amint látható, a játékosok egyike használhat a művelethez egy közepes méretű fehér ernyőt is. Zseniális:

Olimpiai rekordok

Tegnap éjszaka véget értek a XXXI. nyári olimpiai játékok. Íme egy örökbecsű rekord, ami a riói 16 nap alatt új színben tűntei majd fel az utókor számára kortárs olimpikonjaink teljesítményét:

450 ezer (!!!) óvszert kapott a játékok előtt a 10500 olimpikon (egyes kutatások szerint nem hogy elfogyott mind, de még az olimpiai faluban felállított óvszerautomaták sem bírták a rohamot).

Az óvszereket gyártó cég sajtóreferense a játékok után a következőt nyilatkozta:

"Örömünkre szolgált kielégíteni ennyi szupersportoló nemi vágyát a 2016-os olimpián. Reméljük mindenkinek összejött, amit tervezett, hiszen fejenként 42 óvszert 16 nap alatt elhasználni már eleve szép teljesítmény, főleg ha közben még olimpiai érmeket is tudtak nyerni. Le a kalappal mindegyikük előtt!"

ovszer_20160822.jpg

Kényszermunkán az érem nélküli koreai olimpikonok

Az olimpiai éremtáblázaton a diktatórikus államberendezkedésű Észak-Korea két aranyérmével a 33. helyen végzett. Ez azonban nem hogy megelégedéssel öntötte volna el a 25 milliós ország vezetőjét, Kim Dzsongunt, hanem egyenesen éktelen haragra gerjedt országa gyengébb szereplése miatt (5 aranyérmet irányzott elő a Nemzeti Sport Tanács az Olimpiára kijutott sportolóiknak, ehelyett 2 arany, 3 ezüst és 2 bronz lett a mérleg).

Kim Dzsongun az érem nélkül hazatért olimpikonjait 10-10 év kényszermunkára parancsolta, azok viszont, akik érmeket szállítottak kedves vezetőjük számára, megajándékozta: fejenként egy-egy helyi gyártású színes tévét és egy közös vacsorát kaptak Kim Dzsongun legszűkebb vezéreivel egy asztalnál. Az ezüstérmesek ezen felül távirányítót is kaptak a televíziójuk mellé, az aranyérmeseknek pedig 1-1 csomag ceruzaelemmel is kedveskedtek, hogy használni is tudják azt. A bronzérmesek kénytelen lesznek felállni majd, ha a két észak-koreai csatorna között szeretnének átkapcsolni.

"A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ismét megmutatta, hogy milyen rend és fegyelem uralkodik náluk, példát vehetne róluk bármelyik demokratikus állam" - hangoztatta Szijjártó Péter és Kövér László az Olimpia záróünnepségével egy időben tartott közös sajtótájékoztatón, melynek címének az "Erős állam, sok érem" nevet adták.

myonghyokkim_20160821.jpg

süti beállítások módosítása