sportkacsák és egyéb állatságok a sport világából

Sport Kocsma

Sport Kocsma

A sporttörténet legrövidebb szakkönyvei - kortárs magyar foci

2016. szeptember 29. - SportKocsmázó

Könyvpiaci mustránkon találtunk néhány igazi gyöngyszemet, a kortárs magyar labdarúgás legrövidebb szakkönyveit. Kedvenceink:

 

Torghelle Sándor: A cselek, amiket kitaláltam

Mészöly Kálmán - Pintér Attila: Úriemberként a kispadon

Dombi Tibor: Labdaátvétel

Garaba Imre - Hires Gábor - Sebők Vilmos - Mátyus János: Technikás védekezés

Detári Lajos: A serlegek, amiket edzőként nyertem

Kondás Elemér: Miért szeretem a szurkolókat?

Lothar Matthäus: Szerepem a magyar futball felemelkedésében

Zombori Sándor - Nyilasi Tibor - Bognár György: A felkészült televíziós szakértés alapjai I-II.

Kassai Viktor - Andó-Szabó Sándor: Alázatos játékvezetés

Csank János - Csertői Aurél: Támadó futball

 

20160929_kortars_magyar_foci.jpg

Roggyant lábú törpegoblin

A napokban hozták nyilvánosságra az első fotókat a hamarosan elkészülő MTK stadionjáról, ami bizony kiverte a biztosítékot a szurkolók körében. Többen egyenesen sérülésveszélyesnek érzik a kapuktól alig néhány méterre épült betonfalat, mások pedig egyszerűen értelmetlen megoldásnak tartják.

Sikerült megszólaltatnunk az ügyben az egyik bennfentest, aki természetesen név nélkül vállalta csak el az eset kommentelését.

"Nekünk senki sem szólt, hogy focipálya lesz, úgy indult az építkezés és a tervek összeállítása, hogy két fallabda pálya kerül oda. Erre a kivitelezés felénél lejött a Tomi (Deutsch Tamás, az MTK elnöke - a szerk.) és megkérdezte, hogy mégis mi a roggyant lábú törpegoblint építünk, mert neki futball stadion kell, nem fallabda pálya. Na, onnantól volt igazán nagy mutatvány, ugyanis a 100 méter hosszúságú pályát bele kellett rakni valahogy a két fal közé. Végül is sikerült, nem értem, mi a baj vele, legalább nem kell órákig keresgélni majd az üres széksorok közé kilőtt labdákat."

Van ez így. Tessék gyönyörködni!

20160928_mtk.jpg

Lebukott a Mourinho-hasonmás

A Leicester City elleni fölényes győzelmet követően egy magát megnevezni nem kívánó United bennfentes fölfedte a vörösök közelmúltban lezajlott mini-válságának okát: nem a valódi Special One, csak egy nagyon élethű hasonmása szerződött a United-hez és vezette június óta a szakmai munkát.

A valódi mester mind külsejét, mind viselkedését imitálni képes Alfonso Gustavo Barreto Da Silva akkor bukott le, amikor a Watford elleni idegenbeli meccset követően a kispadon ülő cserekapust, a fiatal Sam Johnstone-t tette felelőssé a vereségért. A gyanakvó játékosok és a klub vezetése keresztkérdésekkel hamar zavarba hozta és megtörte Da Silvát aki mindent bevallott.

Ezek után egy éjszaka alatt kiderítették, hogy Mourinho egy egyéves földkörüli hajóúton van családjával és épp kikötött Makaóban. Egy videókonferencia után tájékoztatták a helyzetről és a portugál szakember egy rövid családi kupaktanács után visszaigazolta, hogy valóban szívesen átveszi a United menedzseri pozícióját, így múlt héten megérkezett a közép-angliai nagyvárosba, hogy a helyére tegye a dolgokat.

Az azóta lejátszott két mérkőzés alapján helyreállni látszik a világ rendje.

20160926_mourinho.jpg

A szumós és a ló csodálatos találkozása

Takayasu Seiya, 32 éves szumóversenyző soha nem tartozott a sikeresebb sportolók közé, ráadásul egy sérülés miatt fel is kellett hagynia kedvenc sportágával. Takayasu emiatt tavaly úgy döntött, sportágat vált. Mivel gyerekkora nagy részét nagyapja lovardájában töltötte, nem is volt kérdés számára, hogy milyen sportág lesz a következő.

A 187 kilós úriember hónapokig keresett egy olyan kondiban lévő lovat, ami nem csak elbírja extrém súlyát, de villámgyorsan is tud ügetni vele. A keresés eredményesen zárul, Takayasu pedig hosszas gyakorlás után benevezett az első lóversenyére - mint zsoké.

A többi innen már történelem. Takayasu az elmúlt fél évben 5 nagyobb versenyen vett részt és mindegyiket meg is nyerte, a legutóbbi versenyén már egyértelműen ő volt a legesélyesebb - és hozta is a papírformát.

Végezetül pedig következzen egy fotó, ami bizonyítja, hogy nincs lehetetlen:

20160923_loverseny_szumo.jpg

 

A 23 éves nigériai, aki valójában az apja

A Nemzeti Sport is beszámolt az egyik azerbajdzsáni labdarúgóklubnál kirobbant botránynak. A Shahdag Qusar FK-nál ugyanis úgy tűnik, sikerült leigazolni egy legalább 40-es focistát, holott a játékos útlevelében 1993-as születési dátum szerepel (azaz papíron 23 éves).

Victor Emenayo életkora már egyébként fényképről is látszik, hogy csalóka (ezt vajon miért nem vették észre még a leigazolása előtt?), de a botrányt az robbantotta ki, hogy a focista különböző dokumentumaiban különböző születési dátumokat találtak. A klub már be is mószerolta a mindeddig kitartóan védekező nigériait a FIFA-nál, szerintük ugyanis a játékos hazudik az életkorát illetően.

Az eddigi védekezést ma délután a beismerés követte, megszólalt ugyanis Victor, vagyis az édesapja, azaz egy és ugyanaz a személy:

"Nagyon sajnálom a történteket, nem akartam rosszat senkinek. Igen, az útlevél valójában a fiamé, de ő nagyon jól érzi magát Nigériában, jelenleg is az egyik megyei bajnokságban futballozik, hetente két csirkét és három kiló krumplit keres. Én pedig érzek még magamban erőt ahhoz, hogy megálljam a helyem az azerbajdzsáni élvonalban. Itt ráadásul még pénzt is kapok, nigériai mércével egy jobb fizetés árát" - árulta el egy helyi sportlapnak a játékos.

"Feleségem bírt rá arra, hogy próbáljak meg még pénzt keresni a pályán, mert lakatosként egyre nehezebb otthon munkát szerezni. Nigériában esélyem sincs az ottani sportkluboknál, fizikálisan nem venném fel a harcot a fiatalabbakkal, de Azerbajdzsán azért más, itt van olyan 20-21 éves játékos is (igaz, túlsúlyos és kicsit sánta is), akire 10 métert verek százon. Egyébként meg nem 40-es vagyok, hanem 52, de ez most már nem is számít. A nyáron még cselezni is megtanultam, két bekötött szemű csapattársamat már kiválóan át tudtam játszani úgy, hogy meg sem bírtak mozdulni, szóval biztató a fejlődés. Játszani szeretnék, semmi mást. És engem is Victornak hívnak..."

Szép sztori, kíváncsian várjuk a további híreket Victorról. Esetleg valamelyik hazai NB1-es klub jelentkezését, aki szívesen leigazolná őt, mondjuk raktárosnak. Ő az egyébként (ugye, hogy ugye?):

20160921_victor.png

 

Sufni-tuning okozta meglepetés az Újpestnél

Jövőre kezdődik a Vasas labdarúgó-csapatának is otthont adó Ilovszky-stadion felújítása. Ez volt az oka, hogy a jelenlegi vezetés nem támogatta az új eredményjelző kiépítését (több milliós költsége miatt), ehelyett egy sajátos - magyaros - megoldást találtak:

20160919_vasas.jpg

Igen, jól látják, egy teherautón van a kijelző. Az Újpest-Videoton mérkőzés egyébként 3-4-es eredménnyel zárult (az Újpest is az angyalföldi stadionban játssza hazai mérkőzéseit).

A mérkőzés után a Vasas egyik sportvezetője név nélkül a következőt nyilatkozta:

- Nagyon megijedtünk a 3. és a 4. fehérvári gól után. A költséghatékonyság jegyében ugyanis a szoftver, ami az eredményjelzőt működteti, csupán 5-ig képes kijelezni a számokat, utána összeomlott volna a rendszer. Nagyon örülök, hogy megúszta az Újpest néggyel...

Mindenki tudta, mi volt a terv, csak az ellenfél nem

Első Bajnokok Ligája mérkőzésén hatalmas pofonba szaladt bele a magyar válogatott - és lengyel gólkirály - Nikolicsot is foglalkoztató Legia Warszava csapata, akik hazai pályán kaptak egy hatost a Dortmundtól (Legia - Dortmund 0-6).

Nikoliccsal beszélgettünk a meccs után.

- Nemanja, mi volt a gond? Miért csak a második félidőben álltál be és nem kezdőként léptél pályára?

- Volt egy nagyon jó tervünk. Az első félidőt 0-0-lal kellett volna lehozni, a másodikban pedig jöttem volna én és rúgok kettőt. De sajnos elszámoltuk magunkat, mert a félidő már 0-3 volt oda és mire felvettem a sportszáramat a második félidőben, hogy végre bemegyek, megkaptuk a negyediket is.

- Miért nem sikerült a tervetek, ennyire erős volt a Dortmund?

- Nem, egyáltalán nem, ők is csak emberek. Egy probléma akadályozta a tervünket, méghozzá az, hogy a meccs előtt ezt elfelejtettük megosztani a németekkel. Szóval ők nem tudtak róla, hogy mi 0-0-ás félidővel készültünk és rúgtak egy hármast már az első 45 percben. Beszéltem az edzőnkkel és mostantól minden meccs előtt le fogunk ülni az ellenfél szakvezetőjével és egyeztetjük a tervet.

- És ha ez nem tetszik az ellenfélnek?

- Nem érdekel, ez már az edzőnk gondja.

Hát, igen...

20160916_niko_2.jpg

Névváltásra szeretnék rábeszélni Messit

Napjaink egyik legnagyobb labdarúgó tehetségét környékezte meg a Dreher Sörgyárak Zrt által itthon is (licenszben) gyártott cseh Kozel sör külföldi tulajdonosa.

"Messinek a minap küldte el a Kozel márkanév tulajdonosa a javaslatunkat a névváltoztatásra. Tudomásunkra jutott, hogy immár ő is tisztában van azzal, hogy Magyarországon a Messi név mit is jelent és mennyire furcsán hangzik egy-egy közvetítésben, amikor a riporter olyan szófordulatokkal él, hogy "Messi ezúttal messziről próbálja meg bevenni az ellenfél kapuját". A Kozel sör cseh tulajdonosa felajánlotta Messinek, hogy változtassa meg a nevét Kozelre, ami a Dreher által is gyártott cseh sörre emlékeztetné a szurkolókat" - tájékoztatta szerkesztőségünket a Dreher Sörgyárak. (A Messi -> messzi -> közel -> Kozel levezetés ugyan kimaradt a hivatalos tájékoztatásból, de valószínűleg erre gondolhattak a Drehernél is.)

"Az ötlet elől egyébként nem zárkózik el a focista, az anyagiakról viszont még folynak a tárgyalások, mert a világ sörfogyasztását is jelentősen befolyásolhatja Messi döntése és ezzel természetesen ő is tisztában van. Nekünk pedig kiváló nemzetközi perspektívát jelentene az akció" - tette hozzá a Dreher.

Izgalommal várjuk, mikor fog megváltozni Messi neve Lionel Andrés Kozelre.

20160915_messi.jpg

Ciaooo, come stai? - avagy Nagy Ádám csillogása Bolognában

Nagy Ádám harmadszor lépett pályára a hétvégén az olasz Seria A-ban a Bologna színeiben. Ádám játékát mind edzője - Roberto Donadoni -, mind pedig a szakma agyondicsérte a mérkőzést követően. A statisztikák szerint ráadásul ő volt a legtöbb labdaszerzést bemutató játékos a hétvégén az olasz bajnokságban.

Ádámot telefonon értük el a meccs után és egy villáminterjút is elvállalt nekünk:

Gratulálunk a szereplésedhez, ódákat zeng rólad a sportsajtó! Tudtad, hogy tiéd volt a legtöbb labdaszerzés az összes meccset figyelembe véve a hétvégén? Van valami titok, hogy ilyen gyorsan, ilyen magas szinten sikerül ellátnod a feladataid a labdaszerző középpályás posztján?

Köszönöm a gratulációt, örülök, hogy sikerült gyorsan beilleszkednem és hasznára vagyok a csapatomnak. Nagyon más itt a játék, mint a Fradiban volt anno, de a labdaszerzésnek itt is kiemelt fontossága van a posztomon. Egyébként a titok csupán annyi volt, hogy amint labdás ellenfél játékos érkezett a közelembe a pályán, hangosan ráköszöntem, hogy "Ciaooo, come stai?" (Szia, hogy vagy?), amitől rendszerint jól meg is lepődtek (gondolom a fura olasz kiejtésem miatt), nekem pedig elég volt az a fél másodperc kihagyás részükről, hogy el tudjam csenni a labdát. Ez sokáig nem fog működni, de ahogy az olasz nyelvtudásom bővül majd, fogok kitalálni új, vicces beszólásokat az ellenfél játékosainak. A csapattársaim egyébként még a meccs után is ezen röhögtek. Boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült ez a mérkőzést a részemről és a csapat részéről is!

20160912_nagy_adam.jpg

Víz alatti versenyt szeretne a Forma-1 új tulaja

Jövő év elejére az amerikai Liberty Media kezébe kerül a Formula–1, Bernie Ecclestone megállapodott ugyanis a céggel, hogy kivásárolják a teljes részvénycsomagját, amit a Forma-1-et működtető vállalkozásában birtokol. Az új tulajdonos minden eddiginél népszerűbb és hatalmasabb F1-et vizionál.

Ennek első eleme a versenynaptárban már 2-3 éven belül látható lesz, jönnek ugyanis a víz alatti Forma-1 versenyek (első évben, várhatóan 2019-ben még csak egy, utána évi 3 víz alatti futamot terveznek). Erre a motorgyártóknak lesz ideje felkészülni, hiszen vízálló és a medence alján is megfelelő nyomatékot leadó motorokat kell tervezniük. A karosszériák pedig természetesen zárttá változnának, így többet nem lesz szükség a speciális sisakokra sem.

A másik lényeges változás a duplaüléses autók megjelenése lesz, az új szabály ugyanis kimondja majd, hogy minden pilótának magával kell vinnie a versenymérnökét is a versenyen.

A csapatok egyelőre nem kommentálták a hírt, egyedül Alonso röhögött úgy két percet az egyik ausztrál riporter mikrofonjába, amikor a változásokról kérdezték.

Izgalommal várjuk...

20160907_alonso.jpg

süti beállítások módosítása